Zoeken
  • vzw Humain

Minderjarige vluchtelingen keren terug naar kampen rond Calais - VRT - 28/12/2016

Bijgewerkt: 13 feb 2020


Verschillende minderjarige vluchtelingen zijn in Frankrijk teruggekeerd naar kampen in en rond Calais. Eind oktober nog ontruimde de Franse overheid de zogenoemde "Jungle van Calais". De geëvacueerde vluchtelingen werden toen met bussen naar opvangcentra over het hele land gebracht. "De jongeren zijn alle hoop aan het verliezen dat ze ooit op een veilige manier in Groot-Brittannië zullen geraken", legt Sofie D'Hulster van vzw Humain de situatie uit in "De ochtend" op Radio 1. "En daarom vluchten ze opnieuw richting de kust."


De Britten beloofde tijdens de ontruiming van de "Jungle" dat het 1.000 minderjarigen zou opvangen, waaronder een grote groep kwetsbare kinderen wiens familie zich al in Groot-Brittannië bevindt. "Ze hebben de afgelopen maanden zo'n 750 jongeren overgebracht, maar nu stoppen ze", zegt D'Hulster. "Die boodschap is ook doorgedrongen in de opvangcentra en dat veroorzaakt veel onzekerheid."

De jongeren worden wanhopig, verlaten de opvangcentra en sluiten zich aan bij bestaande (geheime) kampen in de omgeving rond Calais. "Er zijn ook jongeren gesignaleerd in Calais zelf", zegt D'Hulster". "Die slapen 's nachts waarschijnlijk op straat." Hulpverlenersorganisaties zoals vzw Humain proberen de vluchtelingen te helpen waar ze kunnen, maar in deze koude wintermaanden is dat geen sinecure. "Wij zijn er in elk geval geen voorstander van dat er opnieuw grote vluchtelingenkampen ontstaan in Noord-Frankrijk", benadrukt D'Hulster.


Ook Duinkerke wordt ontruimd


Ondertussen raakte gisteren bekend dat Frankrijk van plan is om op 15 maart ook het vluchtelingenkamp in Duinkerke te ontruimen. "In het kamp wonen momenteel zo'n 1.100 mensen, waaronder veel minderjarigen. Frankrijk is voorlopig heel precair met informatie over hoe ze de ontruiming precies zal aanpakken, maar ik neem aan dat dat een gelijkaardig scenario zal zijn zoals in Calais."


Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved


https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2016/12/28/minderjarige_vluchtelingenkerenterugnaarkampenrondcalais-1-2855484/

33 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven